eRisk Group biedt vanaf 2019 energiecursussen voor alle niveaus van begrip en ervaring van/op de verschillende energiemarkten. Deze cursussen kunnen worden afgestemd op de behoeften van de klant, of het nu één op één is of voor een grotere groep aan deelnemers. De cursus is een mix van theorie, voorbeelden aan de hand van historische of actuele vraagstukken op de energiemarkt en praktische oefeningen.
Onze Cursussen
eRisk Group biedt vanaf 2019 energiecursussen voor alle niveaus van begrip en ervaring van/op de verschillende energiemarkten. Deze cursussen kunnen worden afgestemd op de behoeften van de klant, of het nu één op één is of voor een grotere groep aan deelnemers. De cursus is een mix van theorie, voorbeelden aan de hand van historische of actuele vraagstukken op de energiemarkt en praktische oefeningen.
Basis begrip energie
We organiseren deze basiscursus 3 keer per jaar. In deze cursus ontmoet je deelnemers die op allerlei manieren met energie te maken hebben: het kan een ondernemer zijn met een energievraagstuk, een wethouder met energie in zijn/haar portefeuille, de directeur van een woningbouwcorporatie of een gebiedsontwikkelaar.
Tijdens de cursus krijgen de deelnemers grip op termen die worden gebruikt als het om energie en hun definitie. U leert kritisch actueel nieuws en aankondigingen over energiebeleid en markten te lezen. Wat is het verschil tussen energieneutraal en koolstofneutraal? Hoe bereken je het rendement van een windmolen en vergelijk je het met een kolencentrale? We gaan ook tijdens de cursus in op verhoudingen (bijvoorbeeld warmtevraag van de industrie versus warmtevraag in de woningbouw).
Tijdsinvestering: 1 dag Locatie: centraal gelegen locatie in Utrecht.
Kosten voor deelname: 250 euro pp.
Grondbeginselen van de energiemarkt(en): Energy fundamentals
Energy Fundamentals is een intensieve en zeer informatieve cursus voor iedereen die in de energiesector komt werken of op het punt staat om intensiever met energievraagstukken aan de slag te gaan (beleidsmedewerker, strateeg bij een chemisch bedrijf, enz). In twee volle dagen gaan we in op de manier waarop energie wordt opgewekt, getransporteerd, verbruikt, en eventueel omgezet. We zullen de historische ontwikkelingen bespreken om inzicht te krijgen in de beleidskeuzes van vandaag. Ook nemen we alle actualiteiten door (voorzieningszekerheid, waterstof, kernenergie, Klimaatakkoord, etc). Tijdens de cursus wisselen we af tussen theorie en praktijkvoorbeelden. We hebben een reeks oefeningen opgesteld om zowel als groep als individueel op te lossen.
We beantwoorden vragen zoals:
- Hoe wordt energie aan de markt aangeboden en wat is een merit order?
- Wat zijn de verschillen tussen Nederland en onze buurlanden?
- Welke gebeurtenissen hebben in het verleden een rol gespeeld en hoe beïnvloedt dit het huidige beleid en de huidige markten?
- Hoe ziet de belasting van een huishouden eruit vergeleken met die van een bedrijf?
- Hoe zit het met verhoudingen? Hoeveel keer een windmoleen is een kolencentrale? Hoeveel warmte kun je uit een industrie halen en hoe verhoudt dat zich tot de vraag van de gebouwde omgeving?
- Welke belangrijke ontwikkelingen brengt het Klimaatakkoord teweeg?
- Wat voor rol kan waterstof spelen?
Voor deze cursus is geen voorkennis van de energiemarkt vereist. Maar omdat het zeer compleet en diepgaand is, is de cursus ook nuttig voor een professional die al jaren in het energiespeelveld werkt.
Kosten voor deelname: 850 euro, pp.
In debat over energie
In slechts één dag bespreken we vier belangrijke onderwerpen van de energietransitie.
- Energievoorzieningszekerheid: hoe ontwikkelt de opwekkingskant van de energiemix zich, hoe zit het met de winstgevendheid van bestaande activa? Hoe hebben andere landen het opgelost?
- Flexibiliteit: batterij, elektrificeren, ombouwen of uitschakelen? Welke opties zijn er en wat zijn hun kenmerken?
- Modellen en scenario’s: hoe lees je een model en hoe kom je snel tot de kern van een rapport?
- Hoe zit het met de consument? Betaalbaarheid, keuzes in het systeem, mogelijkheden en state of the art. De energierekening gaan we goed samen door.
Het cursusmateriaal helpt elke deelnemer om een mening te vormen over het onderwerp en een argumentatie te ontwikkelen en aannames te testen. We baseren deze cursus op actualiteit, maar kunnen in overleg met onze klanten de thema’s uitbreiden of wijzigen. Bijvoorbeeld: “de toekomst van onze warmtevraag”.
Kosten voor deelname: 400 euro pp.
Energiecursus op maat
In overleg met de opdrachtgever ontwerpen we een programma dat past bij de kennisbehoefte maar ook bij de beschikbare tijd van de deelnemers. De cursus op maat kan georganiseerd worden voor groepen of op één op één basis, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een nieuwe aanstelling in de energiesector. Wij geven deze cursussen op de door onze opdrachtgever gekozen locatie, maar het kan ook bij ons op kantoor in Utrecht.
Lezing / dagvoorzitterschap
U kunt ons ook inhuren voor een lezing of om te helpen bij het ontwerpen of presenteren van een symposium. Wij zijn ervaren sprekers en vaak gevraagd om te presenteren aan verschillende groepen stakeholders (Rabobank, ACM, ZEN festival, provincie Utrecht, provincie Zeeland, Energeia, diverse energiebedrijven, DIFFER). Voor de private en de publieke sector hanteren wij verschillende tarieven.